Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A rettegett 5F

2010.04.05

Macska-immungyengeség (FIV)

A FIV az emberi AIDS macskamegfelelője.

Tünetei: A HIV-hez hasonlóan ez a vírus az immunrendszert támadja meg, minek következtében a fertőzött cicák betegségekkel szembeni ellenálló képessége csökken. Könnyebben elkapják, és lassabban épülnek fel a betegségekből. Gyakran szenvednek karom- és szájbetegségektől, váltóláztól, bőrfertőzésektől és megduzzadnak a nyirokmirigyeik.
Szerencsére ez a betegség viszonylag ritka. A vírus csak a fertőzött állat harapásával terjed. Harapás közben egyik állat nyála fertőzi meg a másikat. Viszont arra még semmilyen bizonyítékot nem találtak a tudósok, hogy az ember elkaphatja a macskájától a FIV-et. Ez csak a macskákra jellemző betegség, ugyanúgy, ahogy az AIDS ember specifikus.
A betegség első jelei a fertőzés után 4-6 héttel jelentkeznek, de sokszor észre sem lehet venni a múló lázat, a duzzadt nyirokcsomókat, a hasmenést, mert a legtöbb cica szervezete ezeket a tüneteket még legyőzi, és évekig egészséges marad. Ugyanakkor azonban vírushordozóvá válik, s ezáltal képes más állatokat megfertőzni
Figyelem! Ha kedvence hív pozitív, a legjobb, amit tehet, hogy nem engedi ki a házból, nehogy más macskákkal érintkezzen. Ha több cicát is tart, a még nem fertőzött állatok védelméről is gondoskodnia kell. Különítse el őket egymástól a házon vagy a lakáson belül, amennyiben meg tudja oldani.


Gyógymód: a macska-immungyengeség gyógyíthatatlan betegség. Ha azonban helyesen tápláljuk és biztosítjuk számára a megfelelő orvosi ellátást, a fertőzött cica akár még évekig is normál életet élhet a diagnózist követően. Nemritkán 3-6 éve fertőzött, amikor a betegség ledönti a lábáról.
A macska-immungyengeséget speciális vérvizsgálatokkal lehet kimutatni. Az első vizsgálat alkalmával antitesteket keresnek, melyeket a cica szervezete termelt a betegség ellen, s ebből tudják megállapítani, hogy az állat ki volt-e téve a fertőzésnek. Ha az első vizsgálat eredménye pozitív, még nem jelenti azt, hogy az állat fertőzött, csak azt, hogy ki volt téve a fertőzés veszélyének, ezért szükség van egy második vizsgálatra is. A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy a pontos diagnózis érdekében ezeket a vizsgálatokat ismételjék meg a cica 6 hónapos korában. Féléves koruk előtt a cicák vizsgálati eredményei ugyanis nem teljesen megbízhatók.

Macskák fertőző hashártyagyulladása (FIP)

Ennek a betegségnek a kórokozója egy rettegett vírus, amit még nem teljesen ismernek az orvosok. Csak annyit tudunk róla, hogy egyfajta koronavírus. Sok fajtája létezik, közülük egyik-másik alig okoz egy kis hasmenést. A FIP azonban végzetes nem létezik ellene gyógymód. Sajnos nem lehet teljes pontossággal megállapítani, hogy egy cica ki volt-e téve és megfertőződött-e a halálos vírussal.
A tudósok évekig úgy vélték, hogy a FIP egyik macskáról a másikra terjed, főleg a közös wc használatával vagy közvetlen érintkezés útján. Ma viszont már számos bizonyíték létezik arra, hogy a fertőző hashártyagyulladásban szenvedő cicák előzőleg az enyhébb hasmenést okozó koronavírussal fertőződtek meg, ami aztán alakult át a halálos FIP-é.
A kutatások szerint a mutáció évekkel a koronavírussal való első fertőzés után következik be, amit megelőzően az állat egészséges és normál életet él. A legtöbb esetben a FIP az első fertőzést követő fél, egy év alatt fejlődik ki.
A cicák a koronavírus enyhébb formáinak vannak kitéve, amelyek a környezetben fordulnak elő. A koronavírus hetekig is elél a testen kívül. Vagyis nem tudjuk megvédeni kedvenceinket a betegséggel szemben. A környezet és a lakás tisztán tartása azonban sokat segít.
Létezik védőoltás a FIP ellen!

Kép A FIP tünetei sokfélék lehetnek. A betegségnek két általános formája van. A "nedves" forma során az állat hasürege megtelik folyadékkal. A "száraz" forma vérszegénységgel, lázzal, súlyveszteséggel és lehangoltsággal jár. Zavar állhat be a máj- vagy veseműködésben, vagy problémák adódhatnak a központi idegrendszerrel, így például paralízis alakulhat ki vagy változás következhet be  az állat személyiségében. A pontos diagnózis felállításához az orvosok vagy a macska testében felgyülemlő folyadékot vizsgálják meg, vagy úgynevezett biopsziát vesznek az élő szervezetből.

Macskaleukózis (FeLV)

Ez az egyik legveszélyesebb betegség, ez szedi a legtöbb áldozatot a macskák körében. A FeLV-fertőzés egy sor fertőző betegség kialakulásában játszik közre, amelyeket közvetve vagy közvetlenül okozza a vírus. Ilyenek a rák, a vérszegénység, a szaporítószervek betegségei és az immungyengeség. Az immungyengeség azt jelenti, hogy az állatot könnyebben ledöntik a különböző betegségek a lábáról és nehezebben, lassabban épül fel belőlük.
A FeLV kórokozója egy retrovírus, ami képes rá, hogy a macska egészséges sejtjeit átkódolja, minek következtében azok vírusgyárrá változnak, és az egész szervezeten úrrá lesz a betegség. Önpusztításra programozza be a sejteket.
A macskaleukózis nagyon fertőző. Fertőzött macskák nyálával vagy ürülékével terjed. A kölykök az anyatejjel vagy akár a születésük előtt az anyaméhben is megfertőződhetnek. De a legtöbb esetben hosszabb idő alatt többször kell a cicának ahhoz kitéve lennie a vírusnak, hogy meg is fertőződjön.
A fertőzött macskák körülbelül 40%-a megbetegszik és elpusztul. 30%-uk nem betegszik meg, de a testében hordozza a vírust, és a maradék 30% képes legyőzni a betegséget és immúnissá válik a FeLV-vel szemben.
Számos vizsgálat létezik a FeLV kimutatására. Általában több vizsgálatra is szükség van a diagnosztizáláshoz, mert a vírus csak a betegség bizonyos fázisaiban van jelen a véráramban.Nagyon fontos, hogy mielőtt hazaviszi és a többi cicája közé engedi az új jövevényt, megbizonyosodjon róla, hogy FeLV-pozitív-e. Ennek különösen akkor van nagy jelentősége, ha menhelyről fogadta örökbe vagy az utcán találta. Ne kockáztassa a többi cicája életét.
Figyelem! A FIP- vagy FIV-fertőzött macskák gyakran FeLV pozitívak is. Léteznek olyan vizsgálatok is, amelyek egyszerre nézik a FIV- és FeLV-fertőzöttséget.
A FeLV gyógyíthatatlan betegség. Bizonyos kezelések meghosszabbíthatják az állat életét és elviselhetőbbé tehetik a tüneteket. Amelyik cica fertőzött és megbetegszik, alig fél éven belül el is pusztul. Nagyon ritka, amelyik évekig is elél. Ha kedvence FeLV-pozitív, igyekezzen minden betegséget a lehető leghamarabb felismerni és orvoshoz fordulni. Ha gyenge az immunrendszere, a legenyhébb megfázásba is belehalhat az állat. Csak úgy védheti meg a kedvencét a fertőzésektől, ha azokról a macskákról, amelyekkel kedvence érintkezik, biztosan tudja, hogy FeLV-negatívak. Ha kedvencei közül valamelyik FeLV-ben pusztult el, ajánlott legalább 30 napot várni az új állat örökbefogadásával, ugyanis ennyi időre van szükség a vírus elpusztulásához.

Panleukopenia (FPV)

A panleukopenia  (köznyelvben: parvó vagy macskavész) vagy vírusos gyomor- és bélhurut (FPV) nagyon veszélyes, járványos betegség, amely akár 12 óra alatt elpusztíthatja az állatot. A macskakölykök általában a bundájuk tisztogatása vagy fertőzött macskavécé használata közben fertőződhetnek meg. A vírus rendkívül ellenálló a külső környezettel szemben, és a legtöbb olyan cica, amelyik a szabadba is kijár, életének már az első évében ki van téve neki.
Tünetei: cicánként változóak. A leggyakrabban hirtelen magasra szökik az állat láza, étvágytalan lesz, heves hányástól és hasmenéstől szenved, fáj a hasa, nyelvén fekély alakul ki. Ilyen esetekben akár órákon belül bekövetkezhet a halál, ezért a lehető legsürgetőbben állatorvoshoz kell vinni.
Lehet könnyíteni az állat szenvedésén. Állandóan itatni kell, nehogy kiszáradjon, gyógyszert kell neki adni a hányinger és hasmenés
ellen.  A kórházi ápolás után otthon is fordítsunk rá nagy figyelmet. Amelyik cica megéri az 5-7.napot, az általában már megmarad, de legalább 6 hétig még fertőz.
Az egyetlen biztonságot nyújtó megelőző módszer a védőoltás. Az FPV elleni oltás egyike azon legfontosabb védőoltásoknak, amelyiket minden cicának meg kell kapnia. Nagyon hatékony és hosszú távú védettséget nyújt. Ne adjon rá esélyt, hogy kedvence FPV-vel fertőződjön meg. Ez a betegség az esetek többségében halállal végződik, de megelőzhető. Ne felejtse el beoltatni ellene a cicáját.

Macskák szívféreg betegsége (FHD)

A szívférgek az állatok szívében és tüdőartériáiban élősködnek. Nemrég még a tudósok nem hitték, hogy ezt a betegséget macskák is elkaphatják, de valójában sokkal gyakoribb a kutyák, mint a macskák körében.
A cicákra nézve sokkal veszélyesebb betegség, mint a kutyákra, amelyek hónapokig vagy évekig is elélhetnek anélkül, hogy bármilyen egészségügyi problémájuk jelentkezne.
Tünetei: egyesek macskák tünetmentesek, aztán hirtelen elpusztulnak. Mások nehezen vesznek levegőt, köhögnek, sípoló légzést hallatnak és gyakran hánynak, de nem a lenyelt szőrszálak miatt.

Kép A szívférgesség szúnyogcsípéssel terjed, de a macskák csak akkor fertőződnek meg vele, ha fertőzött kutyával érintkeznek. A szúnyog megcsíp egy fertőzött kutyát, és belekerül a szervezetébe a kis, még kifejletlen férgek, azaz a mikrofiláriák. Ezek a kifejletlen férgek a szúnyogban tovább fejlődnek, és amikor megcsípi, átkerül a következő áldozat szervezetébe. Ezek a még mindig kifejletlen férgek behatolnak az állat testébe, ott pedig átmennek néhány fejlődési fázison. Végül a vérereken át bejutnak a szívbe és a tüdőartériákba, ahol kifejlődnek. A fertőzött kutya szíve elég nagy ahhoz, hogy ott a férgek elszaporodjanak benne és onnan bekerüljenek a véráramba. A kölyökmacskák szíve és artériái azonban nem elég nagyok, csak 1-2 féregnek tudnak "otthont biztosítani" , ezért a vérükben szinte soha nem lehet mikrofiláriákat találni. Egy macska megfertőzéséhez ezért van szükség egy fertőzött kutyára.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

achima abelard - newachima@gmail.com

2017.06.06 09:58

Az én életem gyönyörű Mein Helfer miatt. Jézus az életemben gyertyafényben a sötétben. Megmutatta nekem a hit szavát a szavaiddal. Tudom, még akkor is, amikor egész nap kiáltottam, hogyan gondolkodtam jól, hogy nem aludtál, mert nekem kedves voltál. Kapcsolatba léptem Dr. Itua gyógynövénycentrumával, amely Nyugat-Afrikában élt. Egy barátom itt Hamburgban, ő is Afrikából származik, Afrikáról beszélt, de ideges volt tőle. Nagyon félek, amikor Afrikába érkezik, mert a kereszténységem miatt elhallgattottam őket. Isten az irányt, megteszem a merész lépést, és kapcsolatba lépjek vele e-mailben, majd áthelyezem whatsappra, kérdezem, tudok-e átvenni a kezelésre vagy szállítást akarok, azt mondtam, hogy találkozni akarok vele. Itua, oda mentem, és szótlanul láttam azokat az embereket, akiket ott láttam. Pillanatnyi, beteg emberek.Dr Itua egy isten küldött a világnak, elmondtam a lelkemnek, hogy mi is, Bill Scheer lelkész Van egy csodálatosan valódi csata a szellemben És ugyanabban az éjjel Flesh.worship, imádkozott értem, és kérdezzen tőlem, hogy vezessek, Afrikában két héten át és két napot töltöttem Dr Itua Herbal Home-ban. A kezelés után megkéri, hogy találkozzam a nővérével a HIV-teszt során, amikor negatív volt , Kérdezem, kérdezem a barátomat, hogy vigyen el más közeli kórházba, amikor odaértem, negatív volt De boldogultam bennem. Dr. Itua-hoz mentünk, megköszönöm neki, de elmagyarázom neki, hogy nincs elég ahhoz, hogy megmutassam, hogy megértette a helyzetemet, de megígérte neki, hogy tanúskodjon a jó munkájáról. Hála Istennek kedves barátomnak, Emma tudom, hogy most ezt olvassa, köszönetet mondani. És nagy köszönet Dr. Itua Herbal Centernek. Hozta nekem a naptáromat, amelyet a házam falára helyeztem. Dr. Itua ugyanúgy gyógyíthatja a következő megbetegedéseket ... Rák, HIV, herpesz, hepatitis B, májgyulladás, diabétesz, felveheti velünk a kapcsolatot e-mailben, vagy whatsapp, @ .. drituaherbalcenter @ gmail.com, telefonszám .. + 2348149277967 .. Kedves Doc, beszélj vele szépen. Biztos vagyok benne, hogy meghallgat téged is.

Kámán Lajosné gitta98@citromail.hu - Budapest, XV.

2011.03.22 15:58

A macskabetegségekkel kapcsolatos leírás nagyon tetszett. A kérdésem az, hogy a FIP-nél hogyan lehet kimutatni, hogy abban a betegségben szenved? Tudomásom szerint vérvétel alapján ez nem állapítható meg, és ez ellen nincs védőoltás!
Vagy mégsem jól tudom. Meg lehet előzni ezt a betegséget? és ha igen hogyan?
e-mai címre egy választ, ha kaphatok.köszönöm. Kámánné /Gitta/

Pámer Gitta - Re: Budapest, XV.

2016.03.25 17:29

sl83a