Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Idegrendszeri betegségek

2010.01.02
A macska idegrendszerének működése

 Kép A macska központi idegrendszerének összetevői az irányító agy és annak fő útvonala, a gerincvelő, amely a csigolyákból épült gerinccsatornában helyezkedik el. A gerincvelőből kifutó idegek az egész szervezetet behálózzák.  Feladatuk, hogy továbbítsák a mozgást szabályozó impulzusok az izmokhoz közvetítsék az érzékeléseket az agynak. A macska egyedi életének fenntartását biztosító szervek működését az akarattól független vegetatív idegrendszer irányítja.

 A macska agyát és gerincvelejét sokféle baj érheti, az esés okozta enyhe agyrázkódástól az olyan potenciálisan végzetes fertőzésig, mint az agyhártyagyulladás.

Agyhártyagyulladás (meningitis)

Ez a nem túl gyakori betegség az agyat és a gerincvelőt burkoló hártyát támadja meg.
Tünetek: levertség, elesettség, étvágytalanság, láz, görcsök, kitágult pupillák. A macska életét csak gyors állatorvosi beavatkozás mentheti meg.
Rendszerint a szervezet más részéből kiinduló fertőzés idézi elő.Az állatorvos elemzés céljából gerinccsapolást végez. A betegséget antibiotikumok és kortikoszteroidok adagolásával kezeli.

Agyvelőgyulladás (encephalitis)

Az agyvelő gyulladását okozhatják: vérmérgezésből eredő baktériumok, a közép- vagy belső fül fertőzéséből eredő baktériumok, vírusok , például veszettség, gombák (pl.:élesztőgombák), protozoák (toxoplazma), egyes mérgek.
Tünetei változók, többek közt: levertség, láz, tág pupillák, támolygó járás, bénulás, epilepszia, kóma. Sok esetben megállapíthatatlan, mi idézte elő a betegséget. Ha az állatorvos meg tudja határozni a kiváltó okot, a megfelelő gyógyszerekkel kezeli. A macskának nyugalmas, félhomályos környezetet kell biztosítanunk.


Epilepszia

Az epilepszia az agyműködés zavara.Oka gyakran kideríthetetlen, de előidézheti élősködő, daganatos betegség vagy agysérülés.
Tünetek: a legfőbb tünete az ún. "roham". A macska váratlanul, minden előzetes jel nélkül eldől, habzik a szája, csattogtatja a fogát, lábaival hevesen kapálózik és elveszti az eszméletét. Gyakran akaratlanul is székletet és vizeletet ürít. Néhány perc múlva magához tér, rövid ideig kimerülten hever, majd felpattan, mintha mi sem történt volna.
Gyógykezelés: Azonnali teendőinket lásd Elsősegélynyújtás-Görgyrohamok.
Ha a cicánknak gyakran vannak rohamai (havonta egynél több alkalommal), forduljunk állatorvosunkhoz, aki görcsoldó gyógyszert ír fel.

Agyrázkódás


Ha a macska fejét erős ütés éri, agyrázkódás következhet be. Az állat egy időre eszméletét veszti, és miután magához tér
agykárosodás tünetei mutatkozhatnak nála, például bénulás, támolygó járás vagy vakság. A tünetek többnyire átmenetiek, legfeljebb 4-5 napig tartanak. A kezelés gyógyszerek és vitaminok adagolásából szokott állni.

A gerincvelő gyulladása (myelitis) és károsodása

Baleset következtében a gerincvelő sokféle sérülést szenvedhet, az enyhe horzsolástól a szétroncsolódásig. A gerincvelő gyulladását okozhatják egy közeli fertőzésből (rendszerint elmérgesedett hátsebből) eredő baktériumok, vírusok (pl. veszettség), paraziták (pl. vándorló féreglárvák) valamint mérgek (pl. azok, amelyeket a tetanusz és a botulizmus kórokozói termelnek, vagy az ólom). A tünetek köztük a végtagbénulás és hátfájás a gerincvelő érintett szakaszától függenek.
Gyógykezelés: a kezelés a kiváltó ok megállapításával kezdődik,amit az annak megfelelő gyógyszerek alkalmazása követ.Bizonyos esetekben gerinccsapolásra van szükség, és többnyire ajánlatos a fizikoterápia, a végtagok tornáztatása. Rendkívül fontos a gondos ápolás és a másodlagos fertőzések elleni védekezés, különösen olyan esetben, amikor a bénulás a bél- és hólyagműködést is megzavarja. Ha egy hónap elteltével sem mutatkozik határozottan észlelhető javulás, nem valószínű, hogy a bénulás valaha is megszűnik. De a teljes felépülés még a javulás esetén is hosszú hónapokba telik.

A Key-Gaskell-szindróma

Ezt a rejtélyes betegséget csak a közel múltban ismerték fel, de az okát máig sem sikerült megállapítani. A különös betegség a csoportban élő macskák közül csak egyetlen egyedet szokott megtámadni, teljesen függetlenül attól, hogy az lakásban él vagy szabadon járhat-kelhet.
A tünetek: levertség, étvágytalanság, hányás, a táplálék kiöklendezése, székrekedés, kitágult pupillák, a nyelőcső bénulásos kitágulása.
Gyógykezelés: Az állatorvos paraffinolajat rendel hashajtónak és az idegrendszer szabályozását elősegítő gyógyszeres kezelést alkalmaz. Sajnos, az elhullási arányszám egyenlőre igen magas (körülbelül 70%).

Helyi idegbénulás

Néha előfordul, hogy egy ideg működése leáll és az általa kiszolgált terület megbénul. Mivel ez rendszerint baleset következménye, többnyire valamelyik végtagot vagy a farkat érinti. A macska az irányíthatatlan tartozékot csak vonszolni tudja, ezért az odasúrlódik a talajhoz és bemocskolódik, amitől elfekélyesedhet, és mivel az állat általában nem érez fájdalmat, további károsodás érheti.
Kép Gyógykezelés: ha a bénulás a kezelés ellenére egy hónap elteltével sem javul észrevehetően, leghelyesebb csonkolni a lábat vagy a farkat.

A cicák 3 lábon is remekül elboldogulnak és nagyon hamar felépülnek a műtét után. Az eljárás a legkevésbé sem kegyetlen és az állat nem válik magatehetetlen nyomorékká. 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ecandi - Budapest

2020.01.06 23:42

Sziasztok ! Az én cicám 10 éves eddig makk egészséges lány cicus ! Elvittem fogászati kezelésre ! Műteni kellet ! Nagyon nehezen ébredt az altatásból és azóta is időnként szédeleg ! Mi lehet az oka ?

Péter - Re: Budapest

2021.04.14 21:50

Kedves kommentelő! Érdeklődnék, hogy javult e a cica állapota? Megszűnt e a szédelgés? Igen hasonló eset áll fenn a mi fiú macskánknál. A 11 éves kandúr fogászati beavatkozás után nehezen ébrendt az altatásból, azóta is gyakran zavarodott, koordinálatlan és ügyetlen a mozgása. Elveszti az egyensúlyát. Üdv Péter

Móni - cica farok

2015.07.09 21:00

Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni egy számomra érthetetlen,és fura dologról.A cicánk megtámadja a saját farkát,és közben azt a bizonyos "támadás előtti" hangot adja ki.Kerestem az interneten valami ehez kapcsolódó cikket keresni,de sajnos nem találtam. :(

Üdv. Móni! - Re: cica farok

2020.10.30 19:45

Sikerült megtalálni az okát?

Timi - Re: cica farok

2015.11.18 23:58

szia Móni!
én is pont ugyanilyen problémával küzdök: 6 éves ivartalanított kandúr cica, telejsen sportos (kb 4 kg), totál jó közérzet, egészséges meg minden. és időnként meg főleg este "rájön az 5 perc": morog, majd megtámadja a saját farkát, csapkodja, odavág neki, aztán morog tovább... vagy van h az állát vakarja és eközben adja ugyanezt a (fájdalmas)morgó hangot...
egyenlőre én sem találtam még semmit, próbálok mindenfélére keresni - így jutottam el ide is
ha olvasod ezt és netán találtál bármi infót, légyszi írj!
vinczetimea@me.com
köszi szépen, jobbulást a cicádnak - bár tudnám mi bajuk lehet... :(
üdv, Timi

Katalin molnar - katalin24888@freemail.hu

2019.04.03 04:22

Hello szeretnem a segitseget kerni a mcska ma razkodot folyt a nyala bepisilt es bekakilt 2 3 percig tartot a roham de nemtudom mibaja voktunk orvosnal 1 hete kapot antibiotikomot nem javult hanem ez tortent vele mi lehet a baja ? Elore us koszonom a valaszt.

kata - Re: katalin24888@freemail.hu

2019.09.21 22:43

Szerintem epilepszia, a mi macskánk napi 2x0,5 Sevenalettát szed rá évek óta. Látom, nem most írtad, de hátha még nem későn jön a válasz... Jobbulást a cicádnak!!!

Bálint szilvia - Hall55@citromail.hu

2019.08.31 18:30

4,5 honapos cicám egy napja olyan mintha szédelegne de nem állandoan.enni eszik rendesen és nem levert mi lehet vele.

Gabriella - Drávafok

2016.04.28 09:22

Az én cicám 3 évvel ezelőtt kis cica korában erős ütést kapott a fejére,akkor napokig kába volt,majdnem meghalt.Pár nap múlva semmi baja nem volt,most már felnőtt de évente 2-3-szor rosszul van.Támolyog,néha lebénul,bágyadt.Szerintem az ütéstől vérrög keletkezett és néha vándorol,ilyenkor van rosszabbul.De egyébként egészséges cica.

A.Bea. - Re: Drávafok

2017.01.18 22:37

Szia! Mi van most a cicáddal? Ő hányt, gyorsan vette a levegőt,meg folyt a nyála? Ha látod kérlek válaszolj.

Gabriella - Re: Re: Drávafok

2019.07.11 07:26

Szerintem stroke-t kapott a cicad! Azonnal allatorvos! Jobbulast neki! Drukkolok!

Ádám - Beteg a cicám

2017.10.26 19:29

Segítsetek! Nem érem el az állatorvost, de nagy a baj. A cicám koordinálatlan mozgást mutat, támolyog, elesik. Azt vettem észre ma délután, hogy nekimegy mindennek mintha megvakult volna. Az ujjamat nem követi, de erős vényre reagál.

helena vanes - Re: Beteg a cicám

2019.03.19 16:07

ugyan ezt lattam az en cicamnal es most nagyon aggodunk miatta mert tenyleg nem koveti az ujjunkat meg neki ment dolgoknak elvileg lehet agyrázkodas es az enyemnek is szornnyen kitagult a pupillaja

Pastyik Piusz - Re: Tatabánya

2018.02.19 01:20

Kedves Katalin!

A macskamentés.hu oldalán olvastam panaszos levelét, melyben 2016-ból egy olyan esetről számol be, hogy macskájának pupillája óriásira tágult, és ha fény felé néz, az egyik pirosan, a másik kékesen világít. Magam is ilyen ügyben nyomozok, mert macskánknak ugyanilyen tünetei vannak. Kiderült-e, hogy mi történt az Ön kis állatával? Hogyan kezelte? Mit kell tenni? Köszönöm, ha ír. E-mail-em: piuszpas@freemail.hu

Üdvözlettel:
Pastyik Piusz
Dunapataj
Bács-Kiskun megye

Ádám - Beteg a cicám

2017.10.26 19:28

Segítsetek! Nem érem el az állatorvost, de nagy a baj. A cicám koordinálatlan mozgást mutat, támolyog, elesik. Azt vettem észre ma délután, hogy nekimegy mindennek mintha megvakult volna. Az ujjamat nem követi, de erős vényre reagál.

Andosz - andosz@freemail.hu

2017.05.18 21:23

Sziasztok! Tudna nekem valaki segiteni nekem abban, hogy hol lehet macska kerekes széket beszerezni? Előre is köszönöm.

Noémi - Himod

2017.05.16 21:42

Jóestét mindenkinek , segítséget szeretnék kérni tőletek . van egy három éves nőstény cicám , egy hete született négy kis cicája , háromnapja észre vettem hogy a hátsó két lábát nem tudja jól használni és olyan mintha szédülne , nem tud felugrani az ágyra sem .. Ma már annyira rossz volt a helyzet .. Nem iszik nem eszik . bármit adok neki . 3 gombóc vanlília fagyit tudtam bele imádkozni úgy hogy a szájához raktam. A legijjesztőbb hogy nem reagál semmire .. Előszőr azt hittem vak . de lát , csak 7-8 percig néz meredten ,mozdulatlan egy tárgyat és utánna a plafont . olyan mintha transzba esett volna . nem bír felkelni mintha elhagyta volna az erje . ma voltam állat orvosnál , kapott szurit . azt mondták szülés miatt kálcium hiányos . kapott kettőt is . de már eltelt 4 óra és nincs változás . ha valaki tudna nekem bármiféle tanácsot adni?

Bisztrican Hajnalka - rajna 15 zmajevac

2016.02.27 17:45

Jó estét mindenkinek! Már lassan egy hónapja cipelem a cicámat az állatorvoshoz, már a negyedik terápián van, azt mondta az orvos ha ez sem segít ne is vigyem! Tünetei magas láz , egész nap alszik de eszik nem túl sokat de háromszor naponta nincs hasmenése és nem hányt, de 40 fokos láza van folyamat

Donka Józsefné - Re: rajna 15 zmajevac

2016.12.04 18:26

Kedves Hajnalka !

Szeretném megtudni a VÁLASZt-t, mert az én cicámnak ugyanezek a tünetei!
üdv.

Donka Józsefné - Re: rajna 15 zmajevac

2016.12.04 20:41

Kedves Hajnalka!
Korábban nem adtam meg az email címem, ha esetleg elküldené a VÁLASZ-t.
donkajozsefne@freemail.hu

köszönöm szépen előre is !