Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kullancsok terjesztette betegségek, tüneteik

2010.06.23

Nem lehet elégszer elmondani - leírni -, hogy a legjobb, legeredményesebb védekezés a megelőzés.Nincs ez másként a kullancsok esetében sem.Így itt az ideje néhány sort szentelni ennek a pici, de annál veszélyesebb betegségeket terjesztő pókszabású ízeltlábúaknak.

Megelőzés

Hazánkban kb. 20 féle kullancs él, de nem mindegyik terjeszt veszélyes betegséget (és amelyik igen, az sem mindig fertőzött). Ezek közül is csak 3 érdemel említést, amiket általában kedvenceink szőrébe felfedezhetünk.
Az egyik a közönséges kullancs (Ixodes ricinus az 1. képen) , a másik Dermacentor reticulatus (2. kép) őshonos hazánkban.
Kép Kép

rhipicephalus.jpg

 A harmadik faj, a Rhipicephalus sanguineus (3.kép) a déli határainkkal szomszédos országokból vagy a tengeren túli területekből kerülhet behozatalra. Eddig Magyarországon 1 behurcolt eset fordult elő.

 

A kullancs a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedveli az erdő aljnövényzetében, a bozótosok aljnövényzetében tartózkodik a legszívesebben. Előfordulhat a kertekben is!!
Mivel a háziállatokat és az embert egyaránt megbetegítheti, minden kirándulás (és a szabadban töltött nap) után alaposan át kell vizsgálni az egész testfelületet. A kullancsot azonnal el kell távolítani. (Az agyvelőgyulladás szempontjából 4-6 óra, a Lyme-betegség szempontjából 24 óra számít biztonságos időnek.)
Kép Legegyszerűbb módja az, ha körömmel vagy csipesszel megfogjuk és kiszedjük. Vigyázni kell, hogy ne nyomjuk szét a potrohát, akkor ugyanis a kullancs béltartalma bekerül a szervezetünkbe.
Ugyanezért nem szabad tekergetni vagy bezsírozni sem: ez öklendezésre készteti az állatot, és a fertőzött váladék bejut a szervezetünkbe. Ha véletlenül beszakad a feje (és ez valójában nem is a feje, hanem az állkapcsa), az nem akkora baj: néhány nap múlva általában magától is kilökődik. Ha nem, el kell távolítani, mert gyulladást okozhat, de fertőzést már nem terjeszt.

Betegségek, melyek kedvenceinknél felüthetik fejüket, ha fertőzött kullancsot szedtek össze:

 Babesiosis

A leggyakrabban előforduló kullancs által terjesztett megbetegedés a házi kedvenceknél. Kutyák esetében gyakoribb.
Tünetek: 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfesték vizelés miatt sötétbarna vizelet.Túl heveny lefolyás esetén fiatal vagy legyengült ellenálló képességű állatok hirtelen elpusztulhatnak légzési elégtelenségben ill. a vérkeringés összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek. Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy kedvencünk minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!!

 Haemobartonellosis

Leginkább legyengült, csökkent ellenálló képességű állatokban fordul elő. A vérszegénység tüneteit 2-14 nappal a fertőzés után lehet észlelni kutyáknál, macskáknál egyaránt.

 Hepatozoonosis

A betegség kimenetele bizonytalan, lázzal, izomfájdalmakkal, bágyadtsággal, gennyes orrfolyással és kötőhártya gyulladással jár. 

Lyme-kór

A Lyme-kóros betegek kb. 30%-a nem veszi észre még a csípést sem. Pedig nagyon fontos a betegség felismerése korai stádiumban és a tünetek enyhítése, kezelése, mert életre szóló krónikus állapotot eredményezhet.
Tünetek: NEM LÉP FEL LÁZ, ahogy a többi megbetegedés esetében ellenben megannyi alattomos és fájdalmas más tünettel jár(hat): a csípés helyén megjelenő piros és egyre terjedő bőrpír, égető érzés az ízületeknél, feltűnő fáradékonyság, étvágycsökkenés, görcsök. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladás lehet a következménye. A gyermekek fülcimpáján cseresznye méretű lilásvörös csomó jelenhet meg, ami fájdalommal nem jár, de kezelés nélkül csak hónapok múlva tűnik el. Idősebb nőknél végtagi bőrsorvadás jelentkezhet: a végtagok feszítő oldalán lilássá, tésztás tapintásúvá válik a bőr, majd foltokban elvékonyodik. Kezelés nélkül évekig-évtizedekig is rosszabbodhat a beteg állapota.

 

Tudtad?

  • A Lyme-kór ellen jelenleg nem áll rendelkezésre megelőzési lehetőség. A kutyáknak viszont már létezik egy éves védettséget biztosító védőoltás.

  • A kullancseltávolító csipesz egy magyar állatorvos szabadalma.

 

Forrás:

http://allatvedo.virtus.hu
www.turabot.hu
www.wikipedia.hu
http://kullancsok.parazitak.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.