Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mellkasi betegségek

2010.01.02

A macska hörgőit és tüdejét súlyos betegségek támadhatják meg. A baj komolyságát csak az állatorvos képes megítélni, ezért haladéktalanul vizsgáltassuk meg az állatot.

Kép

Tüdőgyulladás

Tünetei: erőltetett, gyors légzés, étvágytalanság, általános elesettség. Ezek azonban nem feltétlenül a tüdőgyulladás jelei, ugyanis a mellhártyagyulladás szintén ilyen tünetekkel jár. A tüdőgyulladás nem túl gyakori a macskáknál, inkább a súlyos macskanátha szövődménye szokott lenni.
Egyéb okai: baktérium vagy gombás fertőzések, folyadék belégzése, gázok/pára okozta irritáció, paraziták, például tüdőférgesség.
Gyógykezelés: A tüdőgyulladás diagnosztizálásához szükség lehet röntgenvizsgálatra, torokkenet- és/vagy vérvételre, valamint a melléküregben felgyűlt folyadékra vizsgálatára. A gyógymód a diagnózis eredményétől függ.

Mellhártyagyulladás

Tünetei: a macskáknál elég gyakori mellhártyagyulladásnál a mellüregben tejszerű, sokszor gennyes izzadmány gyülemlik fel, amely összenyomja a tüdőt és nehezíti a légzést. Néha vér szállította baktériumok okozzák, de az esetek nagy részében ismeretlen eredetű.
Gyógykezelés: lásd a tüdőgyulladás diagnosztizálása és kezelése


Egyéb betegségek

A tüdőgyulladás és a mellhártyagyulladás tünetei a következő károsodásokat jelezhetik:

-        rekeszizom-szakadás,

-        a mellhártyát átütő sebek

-        vérzés a mellüregben

-        tüdősérülés

Hörghurut

Tünetei: rendszerint köhögés, oka a tüdőt a légcsővel összekötő hörgők gyulladása.
Okozhatják még: gázok vagy füst, idegentest, fertőzés
Gyógykezelés: a gyógymód az adott esettől függ, de az állatorvos mindig rendel a légutak tágítására és köptetőt, amely elfolyósítja a sűrű váladékot.

Tüdőférgesség

A macskák tüdejét különösen vidéken, gyakran támadják meg ezek a parányi paraziták. A legtöbb cicán nem is mutatkoznak a fertőzés jelei, de némelyiknél krónikus, száraz köhögéssel jár. Általában önerejükből is megszabadulnak az élősködőktől, csak súlyosabb esetekben szorulnak gyógyszeres kezelésre.

Asztma

Tünetei: a nehéz, gátolt, sípoló légzés, súlyos esetben az elkékült nyelv, íny és ajak (ami gyakran eszméletvesztéssel párosul). A betegség oka, akárcsak az embernél, nem teljesen ismert, de az allergiás érzékenységnek jelentős szerepe van benne.
Gyógykezelés: a rohamokat a hörgőket megnyitó, légzéskönnyítő gyógyszerekkel lehet enyhíteni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.