Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egyéb (kiegészítő) kezelések

2010.06.20

A macskáknál számos kiegészítő kezelési mód is alkalmazható. Ehhez az alternatív állatgyógyászatban jártas, gyakorlott szakembert keressünk.

Kép Virágeszenciák

 A virágeszenciát hígított virágpreparátumok, melyeket viselkedési problémák, szorongás és egyéb pszichológiai zavarok kezelésénél alkalmaznak. Elsőként Edward Bach angol orvos készített 38 féle virágeszenciát az 1930-as években. Mindegyikük 1-1 adott érzelmi állapotra gyakorolt jótékony hatást. Az eljárás azóta is Bach-féle virágterápia néven ismerjük. A legnépszerűbb virágkivonat az úgynevezett elsősegélynyújtó szer, amely 5 virágeszencia keverékéből áll. Fizikai vagy lelki traumák után, erős stresszhelyzetben használatos.

Akupunktúra

Kép Ősi kínai terápia, melynek során vékony tűk alkalmazásával a szervezet energiarendszerét arra serkentik, hogy megerősödjön, illetve képes legyen visszanyerni természetes egyensúlyát. Elősegíti a szervezet belső fájdalomcsillapítóinak, az endorfinoknak felszabadulását is. Háziállatoknál az akupunktúrát fájdalommal járó csontproblémák, asztma, elhúzódó emésztési zavarok, illetve epilepszia esetén alkalmazzák. Az enyhülés eleinte rendszerint átmeneti jellegű, gyakran 8 vagy több kezelés szükséges ahhoz, hogy javulás álljon be. Nem szabad homeopátiás orvosságokkal együtt alkalmazni.

Gerincmasszázs

Gyógyszermentes kezelés, amelynek során a fájdalom enyhítésére, illetve baleset vagy végtagtörés után a mozgékonyság helyreállítása érdekében a gerincet kezelik és igazítják ki. Általában akupunktúrával, gyógynövényterápiával és homeopátis készítményekkel együtt alkalmazzák.

Naturopátia

A naturopátia alapelve szerint a betegségeket a tápanyagszegény étrend és a mozgáshiány miatt felhalmozódó méreganyagok okozzák. Gyakorlói egy megfelelő étrend fogyasztását javasolják, valamint sok mozgást, fürdővel, masszázzsal és napozással kiegészítve.

Enzim- és hormonterápia

E terápiák során biológiailag aktív táplálék-kiegészítőket juttatunk a szervezetbe. Sok közülük mirigyekből (pl.: pajzsmirigyből) kivont hormonanyagokat tartalmaz, amelyekkel a legyengült mirigy műkődése serkenthető. Megfelelő alkalmazása mellett nem lépnek fel mellékhatások.

 Forrás: Dr. Carol Osborne: Macskabetegségek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.