Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Macskák húgykövességéről

2010.09.03
 

"Az ivartalanított kandúr macskák egyik leggyakoribb betegsége a húgykövesség.Sok macskatulajdonos szemében ez jelenti az ivartalanítás legnagyobb veszélyét. Tényleg ilyen szoros az összefüggés ? Érdemes ivartalanítás után automatikusan diétás táppal etetni a cicákat?

A húgykövesség ijesztő tünetekkel jár, és a húgycső teljes elzáródása esetén az állat néhány óra alatt életveszélyes állapotba kerülhet. A macska gyakran ürít kis mennyiségű vizeletet, ami sokszor véres. Feltűnően sokat kuporog az almon, esetleg fájdalmasan nyávog, de az is előfordulhat, hogy nem az alomra végzi a dolgát. A húgycső teljes elzáródása esetén az állat képtelen vizeletet üríteni, ilyenkor az előbbi tünetek mellett nagyfokú elesettség és hányás is megfigyelhető. A tünetek jelentkezése esetén a cicát minél előbb állatorvoshoz kell vinni.
Macskákban leggyakrabban struvit-kövek (magnézium-ammónium-foszfát-hexahidrát) fordulnak elő, de ezen kívül többféle egyéb összetételű kő is kialakulhat (pl. kálcium-oxalát kövek). A struvit-kövek állaga inkább homokra emlékeztet, és az apró szemekből a köztük lévő szerves anyaggal egy fogpasztaszerű dugó képződhet a húgycsőben. A kialakulás okai máig sem teljesen tisztázottak. Ivartalanított kandúrokban gyakrabban fordul elő, mint nem ivartalanítottakban, kandúr macskákban gyakoribb, mint nőstényekben. Az ivartalanítást, mint fő okot mégis egyre többen vonják kétségbe. Megállapították, hogy a táplálék összetételének nagyon jelentős szerepe van a húgykövek kialakulásában. A táplálék magas magnézium-, foszfor- és fehérjetartalma valamint a vizelet lúgos kémhatása elősegíti a struvit-kövek kialakulását. Ugyanakkor az oxalát-kövek kialakulásáért elsősorban a vizelet savas kémhatása felelős. A vizelet koncentrációjának növekedése mindenféle kő képződését segíti.
Húgykövesség esetén a kezelést mindig kiegészíti a megfelelő diétás táppal való táplálás. Struvit-kövek esetében ezt a táp alacsony magnézium-, foszfor- és fehérje-tartalma, valamint vizeletsavanyító hatása jelenti (pl. Hill´s Feline c/d vagy s/d, Waltham Low Urinary Tract Support, Royal Canin Urinary Cat). Oxalát-kövek esetében viszont épp az enyhén lúgos vizelet az ideális (pl. Hill´s Feline x/d, Royal Canin Renal Cat). A diétát legalább néhány hónapig tartani kell, de sok esetben az állat egész életét végigkíséri, hiszen a húgykövességre hajlamos cicákban nagyon gyakori betegség kiújulása.

Az utóbbi években csökkent a struvit-kövek aránya, de ezzel párhuzamosan feltűnően nőtt az oxalát-kövek aránya. Mindkét jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy a herélt macskákat egyre többen etették automatikusan a vizeletet savanyító diétás táppal. Ezen tápok etetése kizárólag akkor indokolt, ha a vizeletvizsgálat során igazolták a struvit-kövek jelenlétét, megelőzésre tehát semmiképpen sem javasolják azokat.

Kép Határozott különbséget kell tenni a diétás tápok és az enyhe vizeletsavanyító hatással rendelkező normál tápok között. A nevesebb macskaeledel-gyártó cégek már hangsúlyt fektetnek arra, hogy az általuk gyártott táp csökkentse a húgykövek kialakulásának esélyét. A Royal Canin cég például ezt is szem előtt tartva alakította ki a Royal Canin Vet Cat
tápsorozatot, kifejezetten ivartalanított macskák részére, életkornak és ivarnak megfelelően. Száraz táp etetése esetén különösen fontos, hogy mindig álljon friss víz a macska rendelkezésére, hiszen a bőséges folyadékfelvétel is csökkenti a húgykövek kialakulásának valószínűségét.
"

Forrás:Kutyavári Állatorvosi Rendelő

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.