Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Menni vagy maradni - dilemma nyáron

2010.07.29

 

Kép Állandóan visszatérő kérdés, ha a család nyaralni megy, mi legyen a házi kedvencünkkel.
Íme a lehetőségek: 

 

 

Mennyi időre megyünk?
1-2 nap vagy hosszú hétvége esetén ez nem akkora probléma, főleg ha naponta legalább egyszer meglátogatja valaki, aki szellőztet, gondoskodik róla és  együtt van egy kis ideig az állattal.
Egy hagyományos 7-10 napos távollét alatt, már fontos, hogy valaki legyen vele, mert nem tudja mire vélni, hogy ilyen hirtelen egyedül maradt.
2 hét távol a gazditól, ez bizony már sok. Vegyük fontolóra, hogy az egyik családtag otthon marad az állattal vagy keressünk olyan szálláslehetőséget, ahova a cica is velünk tarthat.

Milyen temperamentumú az állat?
Szorosan összefügg a kérdés, az utolsó gondolattal. Mindenkinek ismerni kell, annyira a macskáját, hogy eldöntse, melyik lehetőség a legideálisabb az állat számára. Fajtától, neveléstől is függ, melyik egyed hogyan reagál arra, ha kiszakítják megszokott életteréből. Van amelyik természetéből adódóan szívesen utazik, fedez fel új dolgokat és van, amelyik egy ilyen inger után hosszú napokig az ágy alól kérdően pislog ránk.

Lesz-e kire bízni?
Abban az esetben, ha a cica otthon marad, célszerű egy barátot, családtagot megkérni, hogy gondoskodjon róla, olyat, akit már ismer. Ha odaköltözhet hozzá a cica, az még jobb. Ebben az esetben személyes dolgaival együtt költöztessük át ideiglenes gazdájához (almát, etető-itató tálát, fekvőhelyét, játékait), mert az ismerős illatok nyugtatóan hatnak az állatra.

Irány a panzió?
Ha minden kötél szakad. Sok macskatartó kétkedve rázza a fejét és inkább próbál újabb telefonszámokat tárcsázva szóba jöhető ismerősöket megkérni. Miért is ez a bizalmatlanság? Mert nálunk még gyerekcipőben jár az állattartás!

Csak egy példát említek, amit az egyik hazai panzió honlapján olvastam. "Veszettség elleni oltás, féregtelenítés, tiszta kondíció kötelező, kombinált oltás (MÁR CSAK!) javasolt." Több állatnál már nem lehet mindent arra alapozni, hogy sűrűn takarítanak.
Egy jó panzióban:
- a padlófelület könnyen tisztítható (nem pcv, nem parketta),
- az állatok külön boxban kerülnek elhelyezésre. Nem elég ha ráccsal vannak elválasztva és jobb esetben ez nem  egy ablak nélküli sötét lyuk, ahol az egyetlen ingerforrás, ha elmennek az ajtó előtt.)
- kialakításra került egy szoba, ahol "társadalmi" életet élhetnek
- van rá lehetőség, hogy biztonságos keretek között szabad levegőre is kijárhassanak. 

Kép

Kép

 

Kép

Minden esetben utazás előtt személyesen is győződjünk meg róla, hova visszük az állatot, ne az utazás reggelén szembesüljünk a tényekkel, amikor odavinnénk.

Vegyük nyakunkba a világot!
Egy fontos kitérő mielőtt sorra vennénk mi szükséges az utazáshoz.
Az úti cél. Ha déli országban utazunk, számoljunk a meleggel, ami a macskát is megviseli, de ami még ennél is nagyobb veszélyt rejthet magában azok a vérszívók. (kullancs, moszkitó stb.)Térképezzük föl az adott településen mire kell ügyelni és milyen lépéseket kell tenni ennek megelőzésére.

Utazás
Induláskor nemcsak nekünk, hanem kedvencünknek is rendelkezni kell a megfelelő iratokkal.
"Bármelyik állatorvosnál beszerezhető az új uniós háziállat-útlevél, mely megkönnyíti, hogy kedvenceinket külföldre is magunkkal vihessük. Kutyánk, macskánk útlevelében szerepelniük kell a veszettség elleni, érvényes védőoltás adatainak. Legalább 2010. június 30-ig az oltás hatékonyságát is igazolni kell az Egyesült Királyságban, Írországban, Máltán és Svédországban.
Az Egyesült Királyság, Írország és Málta ezenkívül csak azokat az állatokat engedi be területére, amelyeket kullancs és galandféreg ellen is kezeltek. Finnország és Svédország csak a galandféreg elleni kezelést követeli meg.
Előírás, hogy az állat beültetett mikrocsippel rendelkezzen, és ennek segítségével azonosítható legyen. 2011 júliusáig a legtöbb tagországban egyelőre elfogadják a jól olvasható tetoválást is, az Egyesült Királyságban, Írországban és Máltán azonban már kötelező a mikrocsip."
Ha unión kívüli országba utazunk, mindenképpen érdemes informálódni a konzulátuson, nehogy később  kellemetlen meglepetés érjen (pl. karantén) 


Kép A legbiztonságosabb utazási eszköz a műanyag hordozó, utazzunk bármivel is. Repülő esetén is, ha elég kicsi, mint kézipoggyász is felvihető, de ez légitársaságtól is függ!
Ha kocsival utazunk lehetőségünk van kisebb pihenőket beiktatni, amikor is adjunk enni-inni az állatnak és tegyük rá az almára.

Szállás
Egyre több szálláshely fedezi fel ezt a piacot és fogadják a kedvencükkel nyaralni vágyókat is. Érdemes ilyet felkeresni, ahol nem találunk fedetlen kábeleket és egyéb baleseti forrásokat.

Forrás

Úti okmányok: http://europa.eu/travel/pets/index_hu.htm


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.