Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mikrochip

2010.09.03

Hogyan néz ki a mikrochip?Kép
"A mikrochip rizsszem nagyságú eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort."

Mire szolgál a mikrochip?
"A mikrochip a tartós azonosítás céljából alkalmazott legelterjedtebb módszer az állatoknál". Korábban tetoválással jelölték meg a haszonállatokat vagy a kutyákat, azonban ez is egy idő után elmosódik, azonosíthatatlanná válik. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan kistestű fajnál, mint a macskák ez megvalósíthatatlan tűnik. A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása sokáig csak a fajtatiszta példányok kiváltsága volt.  A keverék egyedek azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdájukkal, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetőleges leírással azonosította a macskát.


Hogyan ültetik be a mikrochipet?
A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését
, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrochipet behelyeznék a helyére.
A nyak bőre alá injekciózás után, egy chip egy macskában:

Kép


Miért hasznos
a mikrochip?
Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált állatról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Aki még nem veszített el kutyát, macskát az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a megkeresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit az állat ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja
.


Hogyan olvassák le
a mikrochipet?Kép
A mikrochip nem sugároz jeleket! Így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az állat aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását.
(a képen balra a leolvasó, amivel az állatorvos dolgozik, jobb oldalt fent pedig a tű, amiben ott van benne a chip.)

PETVETDATA
"A Petvetdata az ún. mikrochipes állatazonosítóval és/vagy EU-s állatútlevéllel rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni csak azok az állatorvosok tudnak, akiknek ehhez belépési jogosultságuk van. A bal oldalon található nyilvános keresőben azonban bárki, belépés nélkül is ellenőrizheti, hogy az általa ismert azonosítóval rendelkező állat szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban? Amennyiben igen, akkor a keresés eredményeképpen megjelennek az állat alapvető adatai (chipszáma, neve, fajtája, faja). További adatokhoz (pl. a tulajdonos adatai) azonban csak az oldalra belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá! Feltételezetten külföldi mikrochip esetén: www.europetnet.com Ha állatát regisztráltatni szeretné, keresse fel állatorvosát. A vizitre már magával viheti a kitöltött adatlapot, melyet a honlap első oldalán megtalál kinyomtatható formában. Kérjük töltse ki az állat- és a tulajdonosadatai rovatokat és adja meg elérhetőségét is, mert kedvenc állata elvesztésekor a megtalált és a mikrochip alapján azonosított állatot így gyorsabban visszakaphatja.


Mikrochipes azonosítás háttere
"A mikrochip feltalálása az, ami a XXI. század elején alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét. A mikrochip adta lehetőség azonban önmagában semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni szükséges, vagy kötelezõvé kell azt tenni, főleg azért, mert bár mikrochipeket már több mint 10 éve használnak szerte a világon, elterjedésük eddig korlátozott volt csak. Ezt a folyamatot Európában felgyorsította az Európai Unió, amely a jövõben két területen teszi kötelezõvé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. Az uniós ajánlás alapján országonként az illetékes minisztérium -nálunk az FVM- szabályozza részletesen a kedvtelésbõl tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket, ennek kapcsán az egyedi azonosításukat is. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelõ mikrochipet kell alkalmazni."

Forrás: www. hungarovetrendelo.ning.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

StefanieJones - Eco Slim Vélemények és ajánlások

2018.11.17 19:38

Lágyítsa és simítsa fel a bőr felületét, és rugalmasabbá tegye az érintést. A finom vonalak és ráncok megjelenését elárványozza, így ezek a megjelenések sokkal kevésbé láthatóak a rendszeres termékalkalmazással. Bõrjével védettséget biztosítson, amely láthatóvá teszi a bőr öregedését, hogy kevésbé kiemelkedõnek tûnik, mivel revitalizálja a bõr energiáját és élénk megjelenését. <a href=http://infazavr.org/>http://infazavr.org/</a> Az alvás javul, az idegesség és az ingerlékenység csökken. 3 hét. A magas vérnyomás tünetei eltűnnek, a nyomás normális. Az általános állapot javul, a fizikai aktivitás emelkedik. 4 hét. Folytatódik a kardiovaszkuláris rendszer helyreállítása. Van egy folyamat a terápiás hatás rögzítésére. A gyógyszer fő pozitív hatása, hogy nem csak átmenetileg elnyomja a magas vérnyomás tüneteit, hanem közvetlen hatással van a betegség okaira, ami javítja a beteg életminőségét és egészségét.

Almera - Vajdaság

2015.10.20 19:12

Elveszett a cicám már hat napja. kérdésem az volna hogy a csipp alapján tudni lehet e hogy él e.Attól félek elgázolta egy autó.Segitségét nagyon köszönöm.

Macskamentés - Re: Vajdaság

2015.10.21 10:00

Kedves Almera!

A mikrochipnek nincs a nyomkövetőkhöz hasonló tulajdonsága. Nem jeladó és nem sugároz.
Ez az állat azonosítója (mintha személyi és lakcím igazoló kártyája lenne).
A funkciója abban áll, hogy segítse az állat hazakerülését. Ha egy állatbarát megtalálja és elviszi állatorvoshoz, majd a rendelő értesíti Önt a petvetdata-n beregisztrált adatok alapján.

Üdvözlettel:
M